lördag 20 mars 2010

2010-03-20 Religion

Kvällens kockar: Hos: Annica, Förrätt: Annika o Linda, Huvudrätt: Jessica, Maria, Efterrätt: Helene och Märith, extra assistenter; Signe o Jessie.

Tilltugg o välkomstdrink: prästosts-Oblat, oliver o saltamandlar, svensk religion i syndiga färger (smågodis), vingar med myrra innanför västen.

Förrätt: Svenska psalmer.
- Härlig är jorden: Jordärtskockssoppa med Den blomstertid nu kommer, garnering paprika och gräslök. Tilltugg: Trygga "rekan" ingen vara: Crustad med räkröra på avocado, chili och lime.
- Dryck; Stoneleigh charonnay

Omdöme: Mycket smakrik, perfekt krämighet. Låt gärna stå och reducera för mer smak och krämighet. Vill man ha mer lättflytande tillsätt mer av kokspadet.

Recept: 800gr Jordärtskockor
vatten
grönsaksfond
3dl grädde
timjan
salt o peppar
Chilisalt

Huvudrätt: Fira in det Persiska nyåret med en Ashgryta samt tre fiskar o brödkakor
Omdöme: Matig, gott med örterna - spännande smaker Mer likt en vardagsgryta än en festmåltid. Mycket bra med yoghurt till. Fisken var mycket god, framförallt enkelt
Dryck; San Miguel

Recept Ash:
1 dl gula skalade snabbärtor
1 dl gröna linser
1 dl röda linser
1 dl ris
hackad persilja, koriander, purjolök - alla 1 dl var
1/2 tsk gurkmeja
2 msk smält smör + 1 msk torkad mynta vid servering.
Bröd tex gräddade tortillas är gott till.

koka ärtor 30 min, sedan linser o ris ytterligare 15 min, och till sist med kryddorna 15 min till

Recept Fisk:
400g vit file
ca 15 urkärnade körsbärstomater
1 liten vitlöksklyfta
Bladpersilja

Dela fileerna i ca 10 cm stora bitar krydda med havssalt i peppar, vänd dem i mjlöet, fräs kryddröran i 2msk olivolja n ågra minuter (tills krydddoften sprider sig i köket!) häll på 1 1/2 dl vatten o lägg i fileerna klart på ca 3 min. servera genast!

Efterrätt - Pavlova med jordgubb, kiwi, mango och passion, osyndigt vit och gudomligt god?
Dryck- Michele Chiarlo från Piemonte

Omdöme: Pavlovan blev för söt, tips är att använda osötade färska jordgubbar istället för marmelad. Annars mycket god och vackra färger (muslimskt grön).

Recept:
6 äggvitor
3,5 dl socker
2 msk maizena
1,5 tsk ättika

Vispa till elvispen börjar ryka. gräddas i ca 150 grader längst ner i ugnen i 75 minuter. Låt stå i ugnen med öppen lucka över natten.

Fyllning av jordgubbsmarmelad gjord på jordgubbar och syltsocker. Massor av grädde med några matskedar lemon curd.



Nästa tema: Första daten
Datum: 2010-05-08
Hos: Märith
Förrätt: Helene, Maria
Varmrätt: Annica, Lotta
Efterrätt: Jessica, Linda

Andra förslag- Nordpolen, kvinnonamn, Djungel, regnbåge,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar