fredag 24 september 2010

2010-09-24 Kryddor och Örter

Hemma hos värdinnan: Helene

Kvällens kockar:

Förrätt (improviserad):
Annika (på visit från Skåne!!!!!)
Varmrätt (utökad förrätt):
Maria
Märith
Efterrätt:
Linda
Jessica

Förrätt: Muskotkryddad Broccolisoppa med Knorrörtkrydda och chiliyoghurt och surdegsbröd
Omdöme: Riktigt bra "koka soppa på en spik soppa" - vi tog vad som inte rymdes i Helenes frys!

Varmrätt: Stora ingefärsräkor med nudelsallad och chimi-churry, chiliyoghurt och surdegsbröd
Omdöme: Smakrik och fartig med mycket bra matkombination. Riktigt bra Chini-churry!

Efterrätt: Kardemummasmörstekt rabarber med hemmagjord vaniljyoghurtglass
Omdöme: Fantastiskt gott o lättlagat- blir perfekt med en kopp skummad chai och äntligen vet man vad man kan göra av alla rabarber!

Nästa gång: Hemma hos Lotta den 5:e november, tema: Nordpolen

Vem gör vad:
Förrätt: Linda, Helene
Huvudrätt: Märith, Jessica,
Efterrätt: Maria, Annica

Recept
Förrätt:
Broccoli
Youghurt
Muskot
Knorr örtkrydda
Koka broccoli och mixa, tillsätt youghut och kryddor och grönsaksbuljong. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite vatten

Varmrätt - fast var egentligen ämnat som förrätt men gick utmärkt även som varmrätt i kombination med bröd o nudlar:
Chiliyogurt: 2 dl yogurt o knappt 2 finhackade chili, smaka av med salt
Nudelsallad: Glasnudlar smaksatta med färskhackad persilja, finhackad chili, några droppar sesamolja
Chimi-churry: limesaft och olivolja, tomater, grön paprika, chili och vitlök, finhackat.
Räkor: marinad på olivolja, riven ingefära och lite rivet limeskal

Efterrrätt: Kardemumma-rabarber
4 port
300 g rabarber
1 tsk kardemumma
50 g smör
1 dl råsocker

vaniljglass
2 dl youghurt
0,5 dl grädde
2 vaniljstänger

vaniljglass, vispa youghurt och grädde tills det tjocknar, rör ner vaniljkornen från vaniljsstången. Ställ i frys i 2 tim minst.(hellre längre..)
skär rabarber i små bitar, stöt kardemumma grovt. Hetta upp smör och stek rabarber, kardemumma och råsocker tills det mjuknar. Servera till vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar